Harelbeke 1 – 1 KCV Jong Lede

KVC Jong Lede behaalde een meer dan verdiend punt uit de moeilijke verplaatsing naar Harelbeke.
Bij groen-wit ontbreken doelman 1 en doelman 2 waardoor de amper 17-jarige Thijs Bauters onverwacht zijn debuut maakt in het fanionelftal. Twee jaar geleden stond Thijs onder de lat bij Wilskracht Hofstade, 4de provinciale. Vandaag probeert hij het scoren te beletten in 4de nationale en dan nog in een stadion dat eerste klasse voor een deel nog uitademt. Als inkomer kan dit tellen, als herinnering achteraf evenzeer. Verder neemt Tim De Schepper opnieuw zijn plaats in bij de elf, dit ten nadele van Robin Van Herreweghe.

De bezoekers zijn zeker niet onder de indruk van de imposante accommodatie, welke nog steeds de vervlogen tijden van eerste klasse oproept. Het Harelbeke, dat vorig jaar op de allerlaatste speeldag vooralsnog de promotie naar nationaal voetbal afdwong, werd vorige week door hun tegenstander Terjoden-Welle nog bejubeld als best voetballende ploeg van de reeks. De referenties konden dus tellen.
De eerste tien minuten zijn zeker in het voordeel van Jong Lede. In een rustig kabbelend partijtje voetbal is groen-wit het meest in balbezit maar verder dan een afstandschotje van Izzy Benayad komen ze niet (10’). Na een counter knalt Tim De Schepper op een verdediger en uit de verkregen hoekschop wordt er niets bereikt (14’).  Tim blijft voor het meeste gevaar zorgen maar zowel zijn schot (17’) als zijn kopbal (19’) gaan over doel. Al ruim voorbij de helft van de eerste vijfenveertig minuten wordt Thijs voor het eerst echt op de proef gesteld. Met bravoure bokst hij de bal weg. De rebound is verre van gekadreerd (25’).  Maxime Grobet probeert het van ver maar de doelman staat pal (26’).  Jong Lede blijft bijwijlen aardig combineren maar kan niet de echt zuivere kansen creëren. Thijs schudt zijn volgende knappe redding uit de mouw (33’) maar is volledig kansloos wanneer een afstandschot nog even door Maxime beroerd wordt en in doel afwijkt (35’). Op dit moment een geflateerde voorsprong voor  de Ratten. Maxime heeft gisteren echter de samenvatting van Arsenal gezien en besluit om even een ‘Thomas Vermaelen’ te doen en dus na een own doelpunt ook de gelijkmaker te scoren. De manier waarop is subliem. Maxime kapt zich vrij en dropt de bal enig mooi in de kruising (39’). De laatste kans in de eerste helft is voor Amrani Ndikumana. Na een scherpe counter besluit hij amper voorlangs (41’).

De donderpreek van trainer Mauroo zorgt er voor dat Harelbeke stukken scherper uit de kleedkamer komt. Na hoekschop komt Jong Lede goed weg wanneer de bal tergend traag millimeters naast de verste paal buiten huppelt (51’). Even later ontsnapt groen-wit opnieuw aan de achterstand wanneer er bij een vrij warrige fase niet succesvol wordt afgewerkt (55’). De bezoekers zwaar onder druk en dan is het belangrijk om dit eerste kwartier zonder kleerscheuren door te geraken. Dit lukt hen waarna de draad van de eerste helft terug opgenomen wordt en het initiatief meer en meer groen-wit gekleurd wordt.  Op vrije trap van Joël Polfliet kopt Amrani naast (63’). Harelbeke dient even later verder te spelen met tien wanneer Izzy solo richting doel kan maar onderuit gehaald wordt. Geel voor Browaeys die even voordien al geel onder de neus had gekregen wegens protest en dus voortijdig de douches kan opzoeken (69’). De ingevallen Thomas Zwart presenteert Amrani de voorsprong maar deze plaatst de bal naast het lege doel (70’). Even later Amrani zelf richting doel maar de uitgelopen doelman brengt onze spits uit evenwicht waardoor deze niet kan scoren (72’). Thibaut Corvilain probeert het dan van ver maar mikt iets te hoog (73’). Izzie test de vuisten van de doelman (75’) en een vrijstaande Maxime kopt in het zijnet (75’). Uit de kansen niet scoren kan zuur opbreken maar Lede heeft het geluk aan de zijde wanneer een Harelbeekse poging op de doellat valt (of is het beginnersgeluk van Thijs) (78’).  Zes minuten voor tijd dienen de paarsen verder met 9 wanneer een protesterende thuisspeler geel krijgt, verder blijft protesteren, zijn 2de gele kaart pakt en Browaeys kan vervoegen in de kleedkamer. Jong Lede gaat voluit voor de drie punten maar de plaatsbal van Izzie vliegt een halve meter te hoog om succesvol te zijn.  Na een zenuwslopend sloteinde fluit de scheidsrechter af terwijl een al bij al billijk gelijkspel op het scorebord flikkert.

Jong Lede vocht als een leeuw, als een team, met een enorm inzet maar ook met zin voor verzorgd en fraai voetbal. De bal werd niet zomaar vooruit geknald. De vrijstaande man werd altijd gezocht.
Wanneer de spelers, na dergelijke prestatie, toch nog ontgoocheld zijn omwille van het resultaat (lees: het niet behalen van de drie punten) dan kan men eveneens stellen dat de mentaliteit ook op peil staat. In voetbal telt meestal echter de volgende wedstrijd, in casu dus de thuiswedstrijd tegen KVK Ieper dat vandaag leider Terjoden-Welle met lege handen richting het Van Roy stadion stuurde.

Jong Lede: T. Bauters, K. De Saedelaere, F. De Winne (89’ R. Van Herreweghe), T. Van Der Vloedt, J. Polfliet, T. Corvilain, K. Van den Bossche, T. De Schepper (63’ T. Zwart), M. Grobet (85’ J. Govaert), I. Benayad, A. Ndikumana

Doelpunten: 1 – 0 (33’ own-goal M. Grobet), 1 – 1 (39’ M. Grobet)

Gele kaart: T. Van Der Vloedt (88’)

Supporters vergeet ook niet dat ter gelegenheid van de thuiswedstrijd tegen KVK Ieper een footlunch wordt georganiseerd. Verdere info vindt u op www.kvcjonglede.be