KVC Jong Lede 2 – 1 Patro Eisden Maasmechelen

Jong Lede heeft misschien niet meteen geschiedenis geschreven (alhoewel, 5de ronde beker van België toch niet niks is) maar het heeft alleszins voor een behoorlijk hoogtepunt gezorgd.
De bezoekers uit Maasmechelen komen uit in 1ste afdeling (2 reeksen hoger dan groen-wit dus) en willen absoluut uitkomen in de profreeks 1B. Alles binnen die club ademt professionalisme uit en logischerwijze hadden de amateurs uit Lede weinig kans om voor een stunt te zorgen. Maar voetbal zou voetbal niet zijn …
De start is voor de Limburgse ploeg. Snel scoren is overduidelijk het plan en dus is druk zetten en een hoog tempo aanhouden een logisch gegeven. Steevast wordt de bal naar voren gekeild en vooral dan richting pocketspits en dribbelwonder Bounou. Kansen levert deze manier van voetballen echter niet op. Het halfuur is al even voorbij wanneer Cheprassov voorlangs besluit. De druk wordt nu wel intenser en wanneer Renson van dichtbij kan inkoppen is er een sublieme reflex van Bart nodig om de achterstand te voorkomen (35′). Cheprassov kopt nog eens over doel (38′) en Reuten mikt voorlangs (41′), maar Jong Lede bereikt ongehavend de rust.
Zelfde speelbeeld bij aanvang van de tweede helft. Op hoekschop besluit Sibren tegen de eigen paal en de rebound wordt op de lijn weggewerkt. Was dit al een voorteken dat een ‘mirakel’ vandaag mogelijk zou zijn ? Op minuut 55 mag Nils alleen op doelman Belin afstormen. Deze pareert met klasse de kanonskogel en ook in de rebound kan Nils de doelman niet verslaan. Toch is dit het sein voor een prachtige collectieve prestatie van Jong Lede tot diep in blessuretijd. Nicolas besluit een vrije trap nipt naast (56′). Bounou doet hem dit aan de overzijde na (61′). En dan is er een prachtig Leeds doelpunt. Sami neemt, na hoekschop, de bal op de slof en poeiert hem recht in de rechterbovenhoek, een parel van een goal (66′). Deze voorsprong zorgt voor nog meer zuurstof in de longen, voor nog meer doorzetting en overgave en voor nog meer strijd in de loopgraven. Oorlog is overdreven maar er wordt bikkelhard gevoetbald en duels zijn op of over het randje (de ref floot één van zijn moeilijkste wedstrijden ooit). Het is nu echt een cupduel. Gele kaarten worden uit het bovenzakje gehaald en kapitein Corstjens krijgt zelfs rood onder de neus wanneer hij de ingevallen Jonathan tegen de grasmat mept (85′). Nog is het thrillerverhaal niet volledig geschreven. Sibren kan in de kluts (na een vrije trap van Gianni) de bal tegen de netten werken (87′). Wedstrijd gespeeld denk je dan, maar niets is minder waar. Cheprassov lukt de aansluitingstreffer (89′). Bart redt op de lijn (90′). Het is liefst 5 minuten (terechte) blessuretijd. Maar telkens verhindert een groen-wit been of ander lichaamsdeel de treffer die tot verlengingen zou leiden. Toeschouwers krijgen hartkloppingen, kippenvel of andere emoties en hoeft het dan ook gezegd dat het laatste fluitsignaal van de ref tot een zeer diepe zucht van opluchting leidt. Euforie heerst en in tijden van stijgende covid-besmettingen is dit ‘even ontsnappen aan deze dreiging’ een welgekomen iets. Maandag om iets na 14u kent Jong Lede zijn tegenstander in de 5de ronde van de Croky cup. Zitten samen in de bokaal: de overlevers, de profploegen uit 1B en OH Leuven en Waasland-Beveren.

Jong Lede: B. Meulewaeter, J. Hellinckx, S. Mertens, J. Bauwens, R. Mendoza, Y. Verplancke (69′ T. Van Den Eeckhout), N. Van Peteghem, G. Scheerlinck, S. Djadi (84′ J. Mayanda), J. De Landtsheer, N. Van Poelvoorde