Torhout 1992 KM 2 – 3 KVC Jong Lede

Jong Lede behaalde een nog onverwachte overwinning na een desastreuze 1ste helft en doet een gouden zaak in de rangschikking. Door deze driepunter kan er eerder weer naar boven dan naar beneden gekeken worden.
Bij groen-wit (deze avond wit-wit) waren de (zeer)langdurige afwezigen opnieuw van de partij. Jonas, Yordi en Yore waren wedstrijdfit bevonden en mochten de belangrijke wedstrijd aanvatten. Belangrijk omdat Torhout tijdens de wintermercado liefst drie nieuwe spelers had aangesloten en zich nog niet wou neerleggen bij een dreigende degradatie (de 2de op rij zou dit zijn).
De thuisploeg start dan ook furieus en bij de bezoekers leek niemand direct wakker te zijn. Het regent dan ook kansen bij de vleet en dat de rust met maar een 1-0 achterstand werd bereikt had eerder te maken met het veelal gebrek aan precisie bij de afwerking vanwege Torhout. Al na 5 minuten tovert Hollevoet van op links de perfecte voorzet uit zijn voet. Deze wordt perfect ingekopt maar even perfect uit de kooi geranseld door Bart die een superreflex in de handen heeft. Ook bij de rebound is de Leedse goalie van de partij. Hollevoet blijft een gesel voor de Leedse verdediging maar heeft pech wanneer zijn schot op de kruising strandt (10′). Amper 2 minuten later volgt er een voorzet van op rechts maar komt men centimeters te kort om de openingstreffer te netten. Op het kwartier redt Bart opnieuw, nu met de voet. De groene druk (Torhout dus) blijft aanhouden en bij Lede holt men achter de ongrijpbare bal. De thuisploeg krijgt alle ruimte om te combineren en blijft dus gevaarlijk. Iets na het halfuur is er een superscrimage in het Leedse doelgebied maar het doelpunt valt (voorlopig) niet. Het valt uiteindelijk wel na 37 minuten. Lede wordt volledig uitgespeeld en Stael mag rustig zijn hoek uitkiezen en deze keer is Bart wel kansloos. Mits een betere afwerking zou de thuisploeg bij de rust al op rozen gezeten hebben.
Voetbal zou voetbal niet zijn en dus krijgt de wedstrijd vanaf minuut één van de tweede helft een compleet ander gezicht. Ruben wordt in de strijd (die er tot dan toe absoluut niet was) gegooid en het wedstrijdbeeld kantelt. Toch dient Jens eerst nog redding te brengen voor de lijn (47′) maar op de perfect uitgespeelde counter, eist Nicolas de hoofdrol op. Lang genoeg de bal bijhouden, deze ongrijpbaar houden voor de thuisploeg, gepast doorsteken tot bij Yordi en die schuift kalm naast Vanderbeken binnen (48′). Torhout, gans de eerste helft heer en meester, is volledig van slag. Bij Jong Lede is er nu wel (gezonde) agressiviteit, wordt er nu wel kort op de man gespeeld, wordt er nu wel meteen druk gezet en volgen de combinaties dus wel. Op minuut 62 is Nicolas opnieuw succesvol, nu als afwerker. Zoals weinigen dit kunnen, dropt hij, na een persoonlijke actie, de bal perfect in de kruising en wit-wit zowaar op voorsprong. Torhout is nu nog meer van slag en kan Bart langs geen kanten nog bedreigen. De volgende assist van Nicolas brengt Domien alleen voor doel maar deze besluit te hoog over (67′). De goede acties via Ruben en Nicolas blijven elkaar opvolgen. Een kwartier voor tijd gaat Nicolas aan de haal op links. Verre voorzet naar de instormende Yordi en deze besluit hoog in doel. Is deze voorsprong de doodsteek voor de thuisploeg. Neen, want Jong Lede laat het initiatief nu weer te veel over aan de Westvlamingen en brengt zo zichzelf weer ietwat in de problemen. De ingevallen Coulibaly brengt met een binnenduwertje weer hoop (83′). De ook al ingevallen Ayrton heeft dan DE kans om de wedstrijd vooralsnog voortijdig te beslissen. Hij lobt mooi zijn tegenstander uit maar besluit dan pal op doelman Vanderbeken (85′). De eindfase is er dan één van bibberen en beven. Een raar leidende ref (o.a. catchgrepen werden niet bestraft) was hier zeker een bepalende figuur in. Op minuut 92 rukt doelman Vanderbeken mee op in de hoop dat er vooralsnog een gelijkspel uit de lucht valt. De doelman slaagt er echter in om liefst drie minuten in het Leeds strafschopgebied te blijven waaruit blijkt dat Jong Lede niet uit de omknelling raakt maar waar uit eveneens blijkt dat de ref zomaar laat doorspelen ondanks geen blessurebehandelingen en geen tijdswinst. Uiteindelijk dient hij dan toch eens te fluiten (deed dit zelden tijdens de wedstrijd), voor het eindsignaal. Verdiende Torhout een gelijkspel ? ja op basis van hun sterke eerste helft (die eerder te wijten was aan de zwakke eerste helft van Jong Lede). Verdienen de bezoekers de drie punten ? Misschien niet maar het Jong Lede van de tweede helft verdient zeker een pluim voor de dan heropgeviste inzet, loopvermogen, snelheid van uitvoering, combinaties en andere verdedigend goed uitgevoerde taken.
Jong Lede: B. Meulewaeter, J. De Landtsheer, B. Malfroy, A. Gyselinck, R. Mendoza, J. Trompet, E. Cocquyt (46′ R. Baevegems), N. Van Peteghem, D. Schelstraete (86′ S. Mertens), J. De Landtsheer, Y. Pieren (81′ A. Meersschaut)